- Štítky blogu



- Úvod
- RADY | NÁVODY | KATALOGY
- VÝČEPNÍ PLYNY DRINK GAS
VÝČEPNÍ PLYNY DRINK GAS
Snaha dodávat konzumentovi sudové pivo s vysokou a stále stejnou kvalitou vedla v celosvětovém měřítku k zásadnímu omezení používání vzduchu k čepování piva. Tento trend začal po roce 1990 i v České republice a je otázkou času, kdy se prosadí také do hygienických předpisů. Přednosti inertních plynů daleko převyšují možnosti kompresorového vzduchu, a to i při zvážení nákladů, které jsou u doporučované směsi plynů o cca 0,15 až 0,17 Kč/0,5 l piva vyšší ve srovnání se vzduchovými kompresory.
CO2 - Oxid uhličitý
- Oxid uhličitý (dříve kysličník uhličitý) je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může v ústech mít slabě nakyslou chuť.
- Je těžší než vzduch.
- Je tvořený uhlíkem a kyslíkem.
Přednosti:
- Kysličník uhličitý je inertní plyn, který zamezuje oxidaci piva.
Nedostatky:
- Při malé výtoči a nízké teplotě se však tento plyn rozpouští v pivu, které je pak přesyceno CO2.
N2 - Dusík
- Dusík, chemická značka N (lat. Nitrogenium) je plynný chemický prvek, tvořící hlavní složku zemské atmosféry.
- Patří mezi biogenní prvky, které jsou základními stavebními kameny živé hmoty.
Přednosti:
- Dusík je inertní plyn, který zamezuje oxidaci piva.
Nedostatky:
- Při vyšších teplotách uniká z piva přirozený CO2, pivo ztrácí říz.
Vzduch (kompresory)
- Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země - atmosféru - sahající až do výše asi 10 000 km. Má vliv na všechny chemické proměny jak v nerostné přírodě respektive v neživé přírodě, tak i v živých organismech.
Přednosti:
- Vzduchové kompresory jsou stále ještě součástí stávajícího vybavení mnoha hospod.
Nedostatky:
- Vzduch, respektive kyslík v něm obsažený, způsobuje oxidace piva.
- Pivo ztrácí říz, navíc v něm vzniká prostředí příznivé pro množení organismů.
- U vzduchových kompresorů může docházet ke znečištění piva z prostředí samotného kompresoru, zejména v případě levnějších kompresorů, které nejsou určeny k potravinářským účelům.
Směsný plyn (CO2+N2)
Přednosti:
- Lze upravovat poměr plynů dle druhu piva, standard CO2:N2 – 1:1.
- Plyn je dodáván v ocelových lahvích pro potravinářské účely – garance mikrobiologické čistoty.
- Tato směs vyhovuje požadavkům na standardní kvalitu piva a omezení mikrobiologického rizika, což je trend nejen u nás, ale na celém světě.
- Zabraňuje přesycení piva oxidem uhličitým.
- Zajišťuje dokonalou ochranu piva před zvětráváním v sudu i v potrubí podporuje tak jeho trvanlivost.
- Po celou dobu čepování piva zajišťuje mikrobiologickou čistotu nad hladinou piva v sudu.
- Zachovává správný říz piva.
- Snáze vytváří kvalitní krémovitou pěnu.
- Umožňuje kvalitní čepování různých druhů piv.
- Neobsahuje žádný vzdušný kyslík = kvalitnější čepování piva než při používání kompresorového vzduchu nebo různých směsí stlačeného vzduchu a oxidu uhličitého.
- Jedná se o inertní plyn, který neovlivňuje chuťové vlastnosti piva.
Nedostatky:
- zvýšení nákladů o cca 0,20 Kč na 0,5 l piva.